luni, 23 noiembrie 2015

Germania s-a impus in competitia pe echipe de la Klingenthal. La individual am avut parte de o surpriza!

In ciuda unor amanari si a unor probleme cu vantul puternic, week-end-ul de la Klingenthal a fost per-total unul reusit. Am asistat la doua competitii destul de interesante, iar sezonul se anunta inca de pe acum a fi foarte disputat. In randurile urmatoare mi-am propus sa va prezint un rezumat scurt al evenimentelor petrecute in zilele anterioare.


Desi spectacolul era programat sa inceapa vineri, cu sedinta de calificare a etapei individuale, conditiile meteo au facut ca aceasta sa fie amanata pe duminica. La mijlocul saptamanii recent
incheiate a plouat destul de mult in localitatea germana, iar organizatorii nu au reusit sa pregateasca la timp trambulina de 140 de metri. Pana la urma gazdele au depus un efort urias in noaptea zilei de vineri spre sambata, iar competitia pe echipe urma sa se desfasoare fara niciun fel de probleme.

Reprezentantii gazdelor nu si-au dezamagit fanii, care au venit intr-un numar destul de mare pe Vogtland Arena. Dupa un inceput destul de modest, in care Andreas Wellinger a trantit saritura ce a masurat 128.5 metri, Germania a reusit incetul cu incetul sa urce in ierarhie, iar pana la final a depasit-o inclusiv pe echipa Sloveniei. La final victoria a parut a fi obtinuta destul de usor, cu un avans de peste 20 de puncte fata de locul secund. Din team-ul nemtilor au mai facut parte Andreas Wank, Richard Freitag si Severin Freund, iar ultimii doi chiar au avut doua sarituri care au masurat 138 de metri.

Cu evolutii constante din partea lui Jurij Tepes, Anze Lanisek si a fratilor Prevc, echipa Sloveniei s-a clasat pe locul doi, asta in ciuda faptului ca a condus pentru un timp destul de indelungat competitia. Pot spune ca avantajul terenului propriu a fost decisiv pentru nemti, ei fiind pe val datorita incurajarilor care au venit din tribune.

Pe ultima treapta a podiumului am regasit-o pe Austria. Michael Hayboeck, Gregor Schlierenzauer, Manuel Fettner si Stefan Kragt nu s-au ridicat la nivelul primelor doua clasate, insa au facut destul pentru a depasi o reprezentativa a Japoniei in care am regasit un singur sportiv care a depasit granita de 130 de metri.

Mai trebuie notat faptul ca din cauza unor descalificari, echipele Norvegiei si a Rusiei nici macar nu au intrat in mansa secunda, lucru de care au profitat Elvetia si Finlanda, cele doua reprezentative care s-au pozitionat pe locul sapte, respectiv opt. La startul competitiei am regasit 11 participante, dintre care cea mai slaba a fost de departe Italia.

Sa trecem acum la competitia individuala. Transmisia Eurosport a inceput duminica inca de la ora 13:30, deoarece atunci a avut loc sedinta de calificare care trebuia sa se desfasoare vineri. Din pacate vantul a inceput sa-si faca simtita prezenta, astfel ca am avut parte si de cateva amanari. Pana la urma etapa propriu-zisa a inceput cu doar un minut intarziere, insa eu zic ca s-a meritat asteptarea.

Probabil majoritatea spectatorilor se asteptau sa asiste la un nou duel pentru suprematie intre Severin Freund si Peter Prevc. Intr-adevar, cele doua vedete s-au aflat intr-un duel direct, insa doar pentru locul secund. Prima treapta a podiumului a fost surprinzator acaparata de catre tanarul Daniel Andre Tande. Norvegianul a avut in prima mansa cea mai lunga saritura din intreg concursul, el reusind sa intinda masuratoarea la 142 de metri. Desi in a cea de-a doua runda emotiile au fost destul de mari, asta din cauza faptului ca a plecat ultimul de pe bara de start, Tande a facut din nou spectacol si a depasit dimensiunea trambulinei cu jumatate de metru. Punctajul sau total a fost cel de 268.7 puncte, suficient pentru a-i lua fata lui Peter Prevc.

Pot spune ca slovenul si-a surclasat principalul adversar in lupta pentru globul de cristal, avand la final un avans de 16.1 puncte in fata lui Severin Freund. De asemenea distanta dintre sariturile celor doi a fost una destul de mare, astfel ca in urma acestei etape Prevc si-a asigurat un avantaj de 20 de puncte in clasamentul general al competitiei.

Gazdele au fost reprezentate in top 10 de catre trei saritori, deoarece Richard Freitag si Andreas Wellinger s-au clasat pe locurile patru, respectiv sase. Nici rivalii sloveni nu s-au lasat mai prejos, asta datorita faptului ca Domen Prevc si Jurij Tepes au avut de asemenea evolutii care le-au permis sa intre intre primii zece saritori.

Nu trebuie sa-l uitam nici pe Noriaki Kasai, japonezul care pare a nu mai imbatrani. El s-a clasat pe un excelent loc cinci si a facut uitate prestatiile mai modeste pe care le-a avut in competitia pe echipe. Kamil Stoch si Simon Ammann au incheiat competitia pe 13 si 14, in timp ce Gregor Schlierenzauer s-a clasat pe un modest loc 17.

Urmatoarele etape de Cupa Mondiala se vor disputa la Kuusamo, acolo unde ne vom intalni cu ”icarii moderni” peste trei zile, atunci cand vor avea loc calificarile pentru prima competitie individuala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu