miercuri, 18 noiembrie 2015

Snow report: Klingenthal, Kuusamo, Lillehammer

Asteptarea aproape ca a luat sfarsit, iar cei mai in forma saritori cu schiurile din lume sunt pregatiti sa revina in concursurile de Cupa Mondiala. Dupa cum probabil bine stiti, gazda primei etape din acest sezon este Klingenthal, o localitate in care regasim una dintre cele mai frumoase trambuline din circuit. Urmeaza apoi sa ne deplasam in nordul Europei, mai exact la Lillehammer si Kuusamo, doua locatii care in ultima perioada au organizat an de an etape de Cupa Mondiala.

In acest articol mi-am propus sa scriu despre conditiile atmosferice pe care le regasim la fata locului. Zapada a ajuns deja in Europa, iar vestea buna este aceea ca primele trei etape ar trebui sa se dispute in conditii normale, asta daca scoatem bineinteles din calcul vantul.

Haideti sa incepem cu Klingenthal. Acolo vremea nu se compara cu cea din nordul Europei, astfel ca
pana la momentul de fata temperaturile au depasit aproape zilnic pragul de 10 grade Celsius. Organizatorii s-au bazat insa pe un sistem de producere a zapezii care functioneaza chiar si in cazul in care termometrele nu coboara sub valoarea de zero. Sistemul a fost pus in functiune in urma cu aproximativ 3-4 saptamani, iar momentan pe trambulina exista suficienta zapada pentru ca etapele sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Mai este totusi ceva de munca cu pregatirea zonelor de elan si de aterizare. Zapada produsa inca nu a fost imprastiata pe toate zonele trambulinei, insa pana maine seara ar trebui sa fie totul gata. Trebuie sa mentionam ca in week-end am putea asista la un peisaj ceva mai hibernal, deoarece meteorologii vor anunta o racire accentuata. Daca vineri si sambata termometrele vor indica 4, respectiv 2 grade, duminica temperatura va cobori sub pragul inghetului. De asemenea nu este exclus sa vedem si cativa fulgi de zapada.

Ne mutam acum la Ruka, acolo unde deja iarna si-a facut de cap. Organizatorii de acolo au folosit in urma cu 2-3 saptamani tunurile de zapada si au produs in cateva zile o cantitate surprinzator de mare. Pana la urma nu a mai fost nevoie de aceste tunuri, deoarece in ultima perioada a nins ca in povesti la Kuusamo, iar stratul de zapada a ajuns deja la 34 de centimetri. In urmatoarele zile maximele vor ajunge pana la -3 grade, iar meteorologii anunta in continuare ninsori abundente.

De asemenea organizatorii de acolo au vorbit si cu reprezentantii site-ului fis-ski.com. Ei au declarat ca se afla in grafic cu pregatirea trambulinei, iar saritorii care se vor deplasa mai repede la Ruka se vor putea antrena incepand cu data de 20 noiembrie.

Pana la etapele de la Lillehammer mai avem de asteptat peste doua saptamani. Acolo a inceput sa ninga incepand cu ziua de sambata, iar stratul de zapada este de aproximativ 5 cm. Echipa Norvegiei chiar a efectuat cateva antrenamente pe trambulina de acolo, iar saritorii s-au declarat multumiti de conditiile pe care le-au regasit. Nici aici temperaturile nu vor depasi in urmatoarele zile pragul inghetului, iar competitiile care vor avea loc peste doua saptamani ar trebui sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Asadar, se pare ca nu exista probleme cu zapada in primele trei locatii ale Cupei Mondiale. Sa speram ca sezonul va debuta cu dreptul, iar competitorii nu isi vor intalni cel mai mare adversar: vantul in rafale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu